Какво трябва да знаем за корона вируса и безопасното качество на въздуха в затворена среда?

През последните седмици четем многобройни новини за Корона вируса, той е на първите страници на всички вестници, а медиите не говорят за нищо друго. Какво представлява?

Коронавирусите са семейство от често срещани вируси, наречени така заради шиповете на повърхността им, които образуват своеобразна корона. Те могат да причинят заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки респираторни синдроми като Mers (Близко Източен респираторен синдром) и Sars (тежък остър респираторен синдром). Жертвите вече са много: има 2626 смъртни случая (повече от 2500 в Китай), заразените са 79 524 (от които 77 180 в Китай), 25 160 са излекувани. Цифрите са взети от сайта за наблюдение на Центъра за системни науки и инженерни науки на университета „Джон Хопкинс“. 

В Италия има 219 потвърдени случая. В детайли има 167 в Ломбардия, 27 във Венето, 18 в Емилия Романя, 4 в Пиемонт и 3 в Лацио. Петима са жертвите, една е излекувана. (Данните са актуализирани на 25.02.2020 г.)

В България към днешна дата няма регистрирани болни. Има настанени 14 души за изследване в ВМА. /Данните са от 27.02.2020 г./

Мерките за превенция трябва да бъдат предприети стриктно, особено в среда като например здравни заведения и болници. Изискванията за качество на въздуха са от решаващо значение както по отношение на хигиената и превенцията, така и при контрола на въздушните инфекции.

Качеството на въздуха в закрити помещения (IAQ) е много важен елемент в проучването на условията на околната среда в здравеопазването. Организмите, присъстващи във въздуха, често срещани в здравна среда, могат да причинят сериозна заплаха за пациента, който например може да бъде имунокомпрометиран или имуносупресиран. Пациент, страдащ от инфекция на дихателната система, може да разпространи много микроби във въздуха, които са опасни за други пациенти, за медицинския персонал, за роднини и приятели на пациенти.

Лесно е да се разбере какви могат да бъдат стъпките, които трябва да се предприемат за наблюдение и поддържане, за да се гарантира безопасното качество на въздуха на закрито, което също е способно да допринесе за предотвратяване на нозокомиални инфекции.

Ръководителите на лечебните заведения, в тесен контакт с лекарите и медицинските сестри, работещи в различните отделения на болницата или други здравни заведения, трябва да действат в 4 области, за да могат да построят реална добра практика: организира административния контрол, представен от всички споделени и официални линии на поведение и процедури, насочени към идентифициране и контрол на риска;

• да разберат функцията на изследваната фасилия за изготвяне и планиране на нейните конкретни искания. Например болниците трябва да гарантират контрол на замърсителите в техните заведения, за да защитят пациентите, но не всички пациенти са еднакви, тъй като не всички съоръжения, работещи в болницата, са еднакви. Удобствата, в които се настаняват имунокомпрометирани и / или имуно-депресирани пациенти, тези, в които се настаняват пациенти със сериозни инфекции, които могат да се разпространяват във въздуха (сериозна пневмония в общността, придобити в болница пневмония, туберкулоза и др.), Съоръженията, които те приютяват критично болни пациенти (спешно отделение за спешна помощ, интензивни и субинтензивни терапии, операционни зали и кабинети за доставка);

• систематично да следи и документира на компютърна поддръжка качеството на въздуха и работата на системата HVAC (отопление, вентилация, климатизация), за да ръководи работата на системата и нейната поддръжка на конкретно табло;

• разработване на специални или аварийни планове, които да ръководят реакцията по повод строителни проекти от нулата или обновяването или по повод на реална спешна ситуация като течове, разливи, наводнения.

Съвместната комисия по акредитация на здравни организации (JCAHO) е дефинирала и подчертала някои основни стандарти, които трябва да се спазват в среда, предназначена за грижи и помощ.

• Болниците трябва отговорно да оценяват и контролират рисковете, включително тези, свързани с ОВК и други съоръжения за обслужване

• Болниците трябва отговорно и редовно да проверяват, тестват, поддържат тези системи с конкретни мултидисциплинарни и многопрофесионални екипи и трябва да разкриват данните, произтичащи от тези дейности по контрол на риска.

• Болниците трябва да планират, инсталират и дефинират поддръжката на всички системи и ясно да определят кой, кога и как трябва да контролира и документира дейностите по поддръжка и откриване на химически и биологични замърсители.

• От болниците се изисква внимателно да оценяват рисковете, които активността на растенията излага в болничния контекст, например по отношение на качеството на въздуха или водата и за контрол на нозокомиалните инфекции.

• От болниците се изисква също да поддържат качеството на въздуха във всички поддържащи структури на самата болница, а не само в настройките за грижи и помощ.

По тази причина ние от General Filter покриваме всички нужди за филтрация в различните болнични отделения и операционни зали, в съответствие с националните и международните разпоредби, предлагайки решения за задоволяване на специфичните нужди на различните отделения и болници и частни клиники, които разчитат на нашия опит  – над 50 години в индустрията.

Не се колебайте да се свържете с нашия представител в България „БИС – ТРЕЙД“ ООД за повече информация.

Share